Wij gaan circulair

26 februari 2019

De bouw is in Nederland verantwoordelijk voor 40% van al het afval. Daarnaast worden er nog teveel toxische stoffen gebruikt, juist op de plekken waar mensen verblijven en wonen. Dit moet en kan anders. Daarom onderschrijven wij het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ van de BNA.

Het manifest benoemt 5 ontwerpprincipes, die wij op onze eigen manier in onze werkwijze gaan toepassen:

 

  1. Een circulair businessmodel is het startpunt voor circulaire architectuur

Voor ons betekent dit dat wij in gesprek gaan met de opdrachtgever om het programma van eisen aan te scherpen en in vroeg stadium onderzoeken waar voor dit project en deze opdrachtgever de kansen liggen op het gebied van circulair bouwen.

 

  1. De natuur is inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit

Kijkend naar de natuur kun je ook de prettigste en gezondste ruimtes maken, waar mensen zich goed voelen. Door slim te ontwerpen kun je een gebouw maken dat optimaal gebruik maakt van zijn omgeving, met daglicht, zonnewarmte en schaduw. Ook zullen we materialen gebruiken die zoveel mogelijk biobased zijn en geen giftige stoffen bevatten.

 

  1. Een bouwwerk is aanpasbaar en flexibel gedurende zijn leven

Wij kijken altijd zorgvuldig naar de geschiedenis van een gebouw en een plek. Vanaf nu zullen we hierin ook telkens de toekomst meenemen. Hoe lang moet een gebouw blijven staan, hoe lang zal het deze functie behouden, hoe maken we het aanpasbaar en flexibel?

 

  1. Een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en construeren

Door alle nieuwe toe te voegen materialen demontabel te houden, blijft een gebouw gemakkelijk aanpasbaar en kunnen de materialen op een hoogwaardige manier worden hergebruikt. Dit betekent voor de eigenaar dat de materialen meer waarde behouden en voor een gebruiker, dat ruimtes makkelijker aanpasbaar zijn en bijvoorbeeld leidingen goed bereikbaar blijven.

 

  1. De bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar

Wij willen zoveel mogelijk werken met biobased materialen. Dit zijn materialen die prettig aanvoelen en op een natuurlijke manier verouderen. Daarnaast zorgen ze voor een gezond binnenklimaat doordat ze dampopen zijn of zelfs luchtzuiverend kunnen werken en uiteraard niet toxisch zijn.

 

https://www.bna.nl/programmas/duurzame-ontwikkeling/wij-gaan-circulair/

 

Lees ook

gezonde materialen

gezonde materialen

Gezonde materialen zijn niet alleen goed voor de bewoners en gebruikers van ruimtes maar ook voor de mensen die de...

circulair bouwen

circulair bouwen

Het kost op dit moment twee keer meer energie om de materialen te maken waarmee we een huis bouwen, dan om die woning...