MONUMENTAAL WONEN IN HAARLEM 

Dit gemeentelijk monument maakt onderdeel uit van een ensemble van woningen uit 1871 die in Engelse stijl zijn ontworpen rond het Ripperdapark. De gevels zijn als een concaaf verlopend gevelwand ontworpen, bekleed met stucwerk en voorzien van geornamenteerde lijsten. De achtergevel is een stuk soberder vormgegeven met een simpele daklijst, rechthoekige ramen zonder ornameten met een minder strikte raamverdeling.

De woning voorziet in principe in voldoende ruimte, maar de keuken is relatief krap en staat niet in directe verbinding met de eetkamer. De relatie met de tuin, zeker vanuit de keuken, zou verbetert kunnen worden. Daarnaast zijn de gang en keuken koude ruimtes door slechte isolatie.

Een aanbouw in het verlengde van de bestaande serre zorgt voor meer verbinding tussen eetkamer en keuken, meer ruimte in de keuken en meer verbinding met de tuin. De onder de keuken gelegen kelder wordt waterdicht gemaakt en geisoleerd. Vanuit de keuken is deze door een glazen luik zichtbaar en toegankelijk.

De keuken krijgt een hoge achterwand over de volle breedte en een ruim eiland met zitplaatsen onder de historische schouw. Achter een deur in de achterwand is de wasruimte verborgen.

 

opdrachtger: particulier

aannemer: Bouw- en aannemingsbedrijf Vrolick