Het kost op dit moment twee keer meer energie om de materialen te maken waarmee we een huis bouwen, dan om die woning te verwarmen. Daarom moeten we zorgvuldige keuzes maken in de materialen die we toepassen in de bouw. Wij wegen in onze materiaalkeuzes af welke grondstoffen er gebruikt zijn, waar het materiaal vandaan komt en of een materiaal her te gebruiken is. Dit betekent onder andere dat een materiaal geen giftige stoffen (zoals oplosmiddelen en lijmen) in zich mag hebben. Op zich een logische keuze, want wie wil er giftige stoffen in zijn directe omgeving?
Op de ladder van Lansink of 10 R-en van circulariteit staan onder refuse en reduse de voor ons belangrijke stappen: redesign en re-use. Ons uitgangspunt is dat je altijd eerst moet kijken naar de kwaliteit van het bestaande. Door bestaande gebouwen aan te passen, uit te breiden, te isoleren en te voorzien van nieuwe installaties kun je de levensduur met tientallen jaren verlengen. Een belangrijk uitgangspunt is dat het bestaande gebouw voldoende maat heeft. Met name de verdiepingshoogte kan hierin bepalend zijn.
Wat wij doen, is ook de aanpassingen aan die bestaande gebouwen circulair ontwerpen . Dat betekent dat we nadenken over de herkomst van alle nieuwe materialen. En ook over de toekomst van de te verwijderen materialen. Houten of stalen balken zijn vaak nog prima her te gebruiken. Voor baksteen of stucplaat geldt dat minder. In het ontwerp moeten we rekening gaan houden met de toekomstige demontage van bijvoorbeeld een binnenwand of een kozijn.
Er zijn verschillende sites waarop gebruikte bouwmaterialen te koop worden aangeboden. Dit is echter nog een kleine markt, waardoor de kans dat je het juiste product vind op een acceptabele reisafstand niet zo groot is. Maar zaken als binnendeuren, armaturen en meubilair kun je op veel plekken aanschaffen.
Waar we nieuwe materialen toepassen, zullen we zorgen dat deze waar mogelijk biobased zijn (hout, houtvezel, bamboe, maar ook cellulose, plaatmaterialen en linoleum). Op dit moment is 100% circulair nog niet mogelijk; wij zullen hier pragmatisch mee om gaan. Stap voor stap onze ontwerppraktijk veranderen, zonder de wensen en het budget van de opdrachtgever uit het oog te verliezen.